Πρώτες βοήθειες στην αντιμετώπιση διαφόρων λεκέδων στο χαλί ή την μοκέτα

Κόκκινο κρασί και καφές

Αν σας πέσει στο χαλί η στη μοκέτα κόκκινο κρασί ή καφές:

  • Η πρώτη κίνηση που θα κάνετε είναι να ταμπονάρετε με μια στρώση χαρτιού κουζίνας τον λεκέ ώστε να απορροφήσει αμέσως όσο περισσότερο υγρό γίνετε
  • Δεν τρίβουμε τον λεκέ γιατί θα γίνει χειρότερα
  • Μπορείτε να ρίξετε αμέσως μετά λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα μια έχουν την ιδιότητα να σταματούν την απορρόφηση από τις ίνες.
  • Με το χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε και τρίβουμε ελαφρώς.
  • Προσοχή δεν πλένουμε τον λεκέ με ζεστό νερό γιατί αυτό μπορεί να τον σταθεροποιήσει.

Μπύρα

Ελαφρύ βούρτσισμα και ταμπονάρισμα με διάλυμα χλιαρού νερού και ειδικού απορρυπαντικού για μάλλινα νήματα.

Σάλτσα ντομάτας

Αν σας πέσει στο χαλί η στη μοκέτα σάλτσα ντομάτας:

  • Αφαιρέστε με ένα κουταλάκι όσο περισσότερη σάλτσα μπορείτε.
  • Με χαρτί κουζίνας ταμπονάρετε προσέχοντας να μην σκορπίσετε τον λεκέ.
  • Πάρτε ένα καθαρό ύφασμα και βρέξτε το με νερό και άχρωμο σαπούνι πιάτων, στύψτε το καλά και καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ χωρίς να το τρίβετε.
  • Με μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη ταμπονάρετε ξανά τον λεκέ.
  • Με χαρτί κουζίνας αφαιρέστε την υγρασία.

Αίμα

Με ένα απορροφητικό πανί πιέστε το σημείο που υπάρχει το αίμα για να πάρει όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Αν ο λεκές είναι μεγάλος , ξεκινήστε από τις άκρες προς το κέντρο ώστε να αποτραπεί η διάδοση του λεκέ. Μπορείτε να ψεκάσετε με ένα διάλυμα κρύου νερού και απορρυπαντικού ή ξυδιού και να ταμπονάρετε ελαφρά. Μην χρησιμοποιήσετε πολύ νερό γιατί μπορεί να εξαπλωθεί ο λεκές ή να βλάψετε τα ευαίσθητα χαλιά.

Μελάνι

Ένας λεκές από μελάνι στο χαλί είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να βγει. Επειδή όμως υπάρχει πάντα αυτή η πιθανότητα, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς θα τον απομακρύνετε. Ταμπονάρετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα με ένα μάλλινο πανί εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα και διάλυμα απορρυπαντικού. Μην τρίψετε τον λεκέ γιατί υπάρχει κίνδυνος να απλωθεί και σε καθαρό μέρος του χαλιού. Αφήστε το πανί να παραμείνει πάνω στο λεκέ, το οινόπνευμα χρειάζεται κάποια ώρα για να διασπάσει το μελάνι. Όταν ο λεκές απομακρυνθεί πρέπει να ψεκάσετε την περιοχή με ένα διάλυμα λευκού ξυδιού με χλιαρό νερό για να αναζωογονηθούν οι ίνες του χαλιού που έχουν στεγνώσει από το οινόπνευμα.

Λάδι και λιπαροί λεκέδες

Από τους πλέον δύσκολους λεκέδες είναι αυτοί των λιπαρών υλών. Αν πέσει λάδι στο χαλί την περισσότερη ζημιά μπορείτε να την προλάβετε αν αμέσως, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, απορροφήσετε το λάδι ακουμπώντας πάνω στον λεκέ όσε φόρες χρειαστεί ώσπου το χαρτί να βγει στεγνό. Στη συνέχεια, με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με λίγο χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων άχρωμο ταμπονάρετε την επιφάνεια του λεκέ για να πάει το καθαριστικό έως την βάση του πέλματος κι όχι να μουλιάσει το σημείο εντελώς. Με κρύο νερό και ένα καθαρό πανί ξεβγάζουμε το υγρό πιάτων ταμπονάροντας ελαφριά.

Ούρα από κατοικίδια

Τα ούρα και η οσμή αυτών βγαίνουν δύσκολα θα πρέπει να προσπαθήσετε άμεσα να τα αφαιρέσετε. Χρησιμοποιώντας αρκετό χαρτί κουζίνας πιέζετε πάνω στη λερωμένη περιοχή για να απορροφήσει την υγρασία. Στη συνέχεια ψεκάστε με ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι σε αναλογία δύο προς ένα έως ότου το υγρό εισχωρήσει στις ίνες του χαλιού χωρίς αυτό να μουλιάσει. Αφήστε να περάσουν πέντε λεπτά και στη συνέχεια πάλι με χαρτί κουζίνας ή με μία καθαρή πετσέτα πιέστε ελαφρά το σημείο μέχρι το χαρτί να βγει στεγνό.

Τσίχλα

Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια για να παγώσετε την τσίχλα, μετά πάρτε ένα κουτάλι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε την παγωμένη πλέον τσίχλα.Εάν έχουν μείνει υπολείμματα της τσίχλας πάρτε ένα καθαρό πανάκι και ποτίστε το με λίγη βενζίνη καθαρή η διαλυτικό για χρώματα και τρίψτε ελαφρά.

Κερί

Βάζουμε πάνω στο χαλί μας μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας .

Με όχι καυτό το σίδερο που σιδερώνουμε τα ρούχα πιέζουμε επάνω από το χαρτί το κερί . Το κερί λιώνει αμέσως και απορροφάται από το χαρτί . Αν είναι πολύ το κερί μετακινούμε πάνω στο κερί καθαρό μέρος του χαρτιού και συνεχίζουμε να το λιώνουμε.

Στο τέλος αν μείνουν υπολείμματα κεριού πάνω στο χαλί τα αφαιρούμε με την βενζίνη ή το διαλυτικό χρωμάτων πάνω σε ένα καθαρό πανί

Οι παραπάνω συμβουλές δίνονται ως προσωρινή λύση αντιμετώπισης . Το πλύσιμο από ειδικούς  δεν μπορεί να αντικατασταθεί.
Επίσης θα πρέπει να ξέρετε πως όσο πιο άμεσα αντιμετωπίσουμε ένα λεκέ τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εξαφανιστεί.

Εδώ στα Ταπητοκαθαριστήρια ‘Κύκνος’  μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο για τον καθαρισμό των χαλιών σας.